RSS Facebook

Článek 

„Ein Volk, ein Reich, eine Architektur.“ Nacistická architektura na Liberecku a Jablonecku“

06. 12. 2021 | autor: Jablonec-Gablonz

Vznik říšské župy Sudety a připojení pohraničních oblastí k Německu se navenek projevil také prostřednictvím architektury. Výrazně ideologicky zabarvená, národně-socialistická architektura představovala mimořádně účinný instrument politické propagandy a měla dvě hlavní polohy.
První představoval idylický regionalistický proud, primárně určený pro obytné stavby, druhou monumentální neoklasicismus reprezentovaný stavbami Alberta Speera či Ludwiga Troosta. První představoval idylický regionalistický proud, primárně určený pro obytné stavby, druhou monumentální neoklasicismus reprezentovaný stavbami Alberta Speera či Ludwiga Troosta.

V přednášce samozřejmě nechybí ani celá řada staveb v Jablonci nad Nisou, z nichž některé, jako rýnovickou kolonii FAB od Alfréda Wenzela, najdete i na webu :-)

Celou přednášku můžete shlédnout zde

[IMG]

[IMG]

Vzorový dům, určený pro širší oblast Jizerských hor, vypracovaný libereckou pobočkou družstva Heimstätte Sudetenland.

[IMG]

Výřez z axonometrického pohledu na nerealizovaný areál dětského domova při TTW v Tanvaldu od žitavské architektonické kanceláře Löwe & Wäntig, vyznačujícího se progresivními, takřka funkcionalistickými formami, kombinovanými s tradicionalistickými tendencemi.